KVALITNÍ ORGANICKÁ ČOKOLÁDA – CO TO JE? Srovnání s ostatními.
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
    3
    Shares

Tento článek je možná trochu dlouhý, ale přečtěte ho prosím do konce. Dozvíte se zajímavá fakta o nejžádanější pochoutce, jakou je čokoláda. Na závěr uvádím srovnání obsažených látek čokolád běžně dostupných na našem trhu.

Čokoláda je bezesporu nejoblíbenější sladkostí na světě, kterou ochutnal alespoň jednou za život snad každý člověk. Milují ji nejen děti, ale i dospělí. Čokoládu zná prostě celý svět. Málo kdo však ví, že slovo ČOKOLÁDA, by měly nést jen skutečně kvalitní produkty s přesně stanoveným minimálním podílem kakaa.

Pojďte se dalším čtením dozvědět o kvalitě čokolády něco více.

Regály dnešních supermarketů jsou přeplněny různými čokoládovými sladkostmi. Vybrat si můžeme tabulky různých značek, velikostí, barev i příchutí. Takže, kterou si odnést s sebou domů, abychom si pochutnali a zároveň mlsali zdravě a kvalitně?

Lusk s kakaovými boby

Kakaové boby

Kakové boby se slupkou

Základem každé čokolády jsou kakaové boby získávané z Kakaovníku – tropického, stále zeleného stromu. Již Indiáni v dávných dobách považovali kakaové boby za božský dar a využívali je nejprve jako platidlo, později i k přípravě horkého lahodného čokoládového nápoje. Do Evropy se kakaové boby dostaly díky Španělům v první polovině 16.století. Abychom si mohli rozbalit a vychutnat svoji tabulku čokolády, musí tomu předcházet velmi složitý výrobní postup. Kakaové boby i se slupkou nejprve prochází procesem fermentace – tedy kvašení v teple. Následně se suší, zbavují se slupek a pomocí lisování vzniká kakaová hmota. Jejím dalším lisováním se odděluje kakaové máslo – druhá důležitá složka čokolády. Poté přichází na řadu válcování a konšování – tedy hnětení za teploty 60-75°C. Tím se čokoládová hmota zjemní. Následně je nutné produkt zchladit, temperovat – tedy dosáhnout požadovaného lesku, textury, lomu a nakonec vytvarovat do podoby tabulky.

Hlavní dělení čokolád je podle obsahu kakaové hmoty a kakaového másla. Máme celkem 3 základní druhy – bílou, mléčnou a tmavou neboli hořkou čokoládu.

 

Zavřít

Bílá čokoláda vlastně čokoládou vůbec není. Obsahuje totiž pouze kakaové máslo. Díky jeho vysokému podílu je velmi jemná a také světlá. Ovšem neobsahuje kakaovou hmotu, a tím pádem se nejedná o pravou čokoládu.

Dalším typem je čokoláda mléčná – nejoblíbenější pochoutka dětí. Je sladká díky přídavku sušeného mléka, cukru a aromat. Musí obsahovat kakaové máslo a minimálně 25% kakaové hmoty. Třetím druhem čokolády je tmavá neboli hořká. A právě to je pravá čokoláda! Musí obsahovat opět kakaové máslo, a v tomto případě minimálně 35% kakaové hmoty.

Za kvalitní čokoládu se však považují ty, které převyšují 50%.

Nejsou sice tak sladké jako čokolády mléčné či bílé, ale zato obsahují více přírodní složky a dokáží tělo rychleji zasytit.

Mohlo by se zdát, že hlavním ukazatelem kvality čokolády by měla být její cena. Samozřejmě, že čím kvalitnější suroviny jsou použity, tím vyšší bude pravděpodobně cena produktu. Ovšem dnes se často platí pouze za značku výrobce, který ale není vždy garancí kvality. Jak tedy rozpoznat, která cena je přiměřená kvalitě čokolády? Odpověď je velmi jednoduchá – podívejte se na procentuální podíl kakaové hmoty a spočítejte množství použitých složek na obalu. Jednoduché zlaté pravidlo zní:

Čím méně složek, a čím vyšší procenta, tím kvalitnější čokoláda.

Sehnat ale takovou nutričně hodnotnou čokoládu není vůbec jednoduché. Ač se regály obchodů pod tíhou čokolád téměř propadají, jejich složení je bídné. Z uváděných informací na obalech vyplývá, že hořké čokolády obsahují v průměru 5 složek, bílé čokolády 8 složek a mléčné čokolády dokonce 10 složek. Nejčastěji se jedná o chemické emulgátory a aromata, ovšem spousta výrobců používá do svých čokolád rostlinné tuky, jako levnou náhradu kakaového másla. Čokoláda tím ztrácí své nutriční benefity i lahodnou chuť. A za takové výrobky se nevyplatí utrácet peníze, ani si s nimi kazit chuť.

Zapomeňte tedy na nekvalitní běžně dostupné čokolády ze supermarketů a přijďte si k nám do Uncaria, s.r.o pro úžasné, kvalitní a chuťově vytříbené čokolády!

S UNCARIÍ MLSÁTE ZDRAVĚ – RAINFOREST HEALTH ME ORGANIC ČOKOLÁDY

V našem obchůdku společnosti Uncaria, s.r.o. Vám nabízíme hned 3 druhy těch nejkvalitnějších čokolád v 80 gramových baleních. Pochází přímo z Peru od tamější značky RAINFOREST HEALTH ME firmy MCMC Peru S.A.C, a jsou 100% organické. Mají delikátní chuť a vybrat si můžete ze 3 stupňů hořkosti – 55%, 70% a 80%. Kvalitu dokazuje i složení našich čokolád. Obsahují pouze 3 složky: kakaovou pastu, kakaové máslo a džus z panely. Právě panela – vylisovaná šťáva z cukrové třtiny, dodává našim čokoládám jedinečnou a nezapomenutelně lahodnou chuť, kterou si zamilujete již při prvním ochutnání (Panelu můžete u nás zakoupit i samostatně).

Naše čokolády neobsahují žádné konzervační a přídatné látky a jsou bez alergenů.

Pokud si čokoládky u nás zakoupíte, můžete bez výčitek potěšit své chuťové pohárky. Navíc je známo, že čokoláda díky obsahu tryptofanu zvyšuje produkci serotoninu v mozku, a tím zlepšuje náladu, zklidňuje, bojuje proti stresu a dodává energii. Zároveň může mít čokoláda antioxidační a afrodiziakální účinky.

Suma sumarum: Proč čokoláda Rainforest Organic od Uncarii?

vysoký podíl kakaové hmoty (55%, 70%, 80%)

pouze 3 složky = kvalita

obsah jedinečného džusu z panely = nezapomenutelná chuť

bez jakýchkoliv konzervačních a přídatných látek

bez alergenů

100% organická

Chcete vědět jak moc se liší kvalitní čokoláda Organic od běžně nabízených na trhu?

Pro srovnání uvádím jen pár příkladů složení čokolád, které se mi dostaly do ruky. Myslím si, že budete stejně překvapeni jako já.

MILKA MLÉČNÁ (9 složek)

Cukr, Kakaové máslo, Sušené odstředěné mléko, Kakaová hmota, Sušená syrovátka (z mléka), Mléčný tuk, Emulgátor (sójový lecitin), Lískooříšková pasta, Aroma, V mléčné čokoládě obsah kakaové sušiny nejméně 30%

ORION MLÉČNÁ (9 složek)

Cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko 12 %, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (slunečnicový lecitin), vanilkový extrakt, obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě nejméně 33 %

FAZER GEISHA MLÉČNÁ (14 složek)

Cukr, Mléko, Kakaové máslo, Lískové oříšky (11%), Kakaová hmota, Sušené plnotučné mléko, Sušené podmáslí, Rostlinný tuk (palmový olej, bambucké máslo), Pšeničná mouka, Kukuřičný škrob, Emulgátor (lecitin vč. sóji), Jedlá sůl, Aromata, Kakaová sušina nejméně 30% v mléčné čokoládě

SCHOGETTEN MLÉČNÁ (8 složek)

Cukr, Kakaové máslo, Sušená smetana, Kakaová hmota, Sušené plnotučné mléko (5,4%), Máselný tuk, Emulgátor (sójový lecitin), Přírodní vanilkové aroma, Obsah kakaové sušiny nejméně 30% hm.

FIGARO MLÉČNÁ (12 složek)

Cukr, Kakaová hmota, Kakaové máslo, Sušené odstředěné mléko, Sušená syrovátka (z mléka), Rostlinné tuky (palmový olej, bambucký tuk), Mléčný tuk, Emulgátory (sójový lecitin, E 476, slunečnicový lecitin), Aroma, Vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky, V mléčné čokoládě obsah kakaové sušiny nejméně 25 %

LINDT MLÉČNÁ (10 složek)

Obsah kakaové sušiny nejméně 30 %. Cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakao, máslový tuk, laktóza, odtučněné sušené mléko, výtažek z ječného sladu, emulgátor sojový lecitin, aroma – vanilin.

FIGARO HOŘKÁ (8 složek)

Cukr, Kakaová hmota, Kakaové máslo, Mléčný tuk, Emulgátory (sójový lecitin, E 476), Aroma, Sušené odstředěné mléko, V hořké čokoládě obsah kakaové sušiny nejméně 43 %

ORION HOŘKÁ (6 složek)

Kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, emulgátory (slunečnicový lecitin, polyglycerylpolyricinoleát), vanilkový extrakt, Obsah kakaové sušiny v hořké čokoládě nejméně 52 %

LINDT EXTRA HOŘKÁ 78% (4 složky)

Kakaová hmota, Kakaové máslo, Cukr, Kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, Mléčný tuk, Obsah kakaové sušiny v čokoládě nejméně 78%

J.D.GROSS AMAZONAS (4 složky)

Kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, emulgátor: slunečnicový lecitin. Obsah kakaové sušiny nejméně 60% hm.

 Z TOHO VYPLÝVÁ, ŽE V MLÉČNÝCH ČOKOLÁDÁCH JE V PRŮMĚRU 10 SLOŽEK, A V HOŘKÝCH 5 SLOŽEK.

Organická čokoláda Rainforest obsahuje jenom 3. Komentář k tomu snad není ani potřebný.

Čteme při nákupu oblíbené pochoutky etikety se složením nebo vybíráme jen podle krásných etiket s přitažlivými obrázky než ji vložíme v supermarketu do košíku? Víme jaké „pohonné hmoty“ dodáváme našemu tělu? Podle mě je lepší sníst menší kousek kvalitní čokolády Organic, než tabulku levnější, ale nasycené chemií, mající z opravdové čokolády pouze název.

Zařadíš se i Ty mezi další fanoušky a věrné konzumenty našich Rainforest Organic čokolád? Vřele  doporučuji.

Bc.Barbora Dovolová

©Uncaria ČR.

 

 

 

 

 

 

KOUPIT ČOKOLADU

 

Líbil se Vám náš článek? Sdílejte ho prosím.


  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
    3
    Shares
Další články