SUPERPOTRAVINY – CO TO JE?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Začít bychom mohli připomenutím známých, moudrých a pravdivých slov nejslavnějšího lékaře starověku – „ otce medicíny “ a zakladatele racionálního lékařství – Hippokrata.
Jak pravil : „Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.“,
takže „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“

Škoda jen, že tak málo lidí se těmito moudry řídí a ještě méně z nich je praktikuje…
Pojmy jako „superpotraviny“, „super zdravé potraviny“ či „superfoods“ dnes můžeme slyšet čím dál častěji.

Co to ale ve skutečnosti znamená?

Neexistuje žádná přesná definice, která by tyto pojmy vysvětlila. Odborníci na výživu se dokonce neshodují ani ve výčtu potravin spadajících do této kategorie. Úplně obecně lze ale říci, že superpotraviny jsou takové produkty, které jsou výjimečně bohaté na určité základní živiny či mikronutrienty (vitamíny, minerální látky, stopové prvky, enzymy, aminokyseliny, vlákninu, antioxidanty…). Díky vysokému obsahu tělu prospěšných látek mají přínos pro naše zdraví a v některých případech mohou pomáhat při léčbě onemocnění.

Konzumací super zdravých potravin vhodně obohatíme náš jídelníček.

Většina superfoods plodin by se dala označit za exotické. Rostou většinou v nehostinných krajinách – pouště, pralesy či vysoké nadmořské výšky. Právě díky nedotknutelnosti tamější čisté přírody si superpotraviny uchovaly veškeré cenné látky pro své přežití a mohou je předávat i nám.
Kromě vyznavačů zdravé stravy jen málo lidí v ČR tyto ojedinělé potraviny zná. Je to velká škoda, protože lidé tak přichází o chuťově skvělé a zdravím nabité pochoutky, které v běžných supermarketech nenajdou. Naše firma Uncaria si uvědomuje, že dnešní svět je z velké části zahlcen nekvalitními potravinami a nezdravými životními podmínkami. Proto nabízíme našim zákazníkům širokou nabídku rostlin s léčivými vlastnostmi, pocházejících výhradně z panenské peruánské přírody – bez jakýchkoliv škodlivých a přídatných látek.

Peru se pro nás stalo nejenom přírodní lékárnou, ale začíná být též nejlepší „kuchyní“ – tedy zdrojem dobré, zdravé, hodnotné a čisté stravy plné mikronutrientů, která spadá do kategorie „superpotravin“. Taková strava významně posiluje náš organizmus a v krajních případech může pomoci odolat nebo úplně překonat některé nemoci.
Poněvadž Peru před námi pomalu otvírá své nekonečné bohatství, tak my se neustále snažíme vyhledávat skvosty tamější přírody a obohacovat s nimi portfólio našich superfoods. Ruku v ruce s bylinkami, nám poskytují ty nejlepší nástroje pro péči o zdraví a kondici, a to nejen naši, ale i našich věrných konzumujících zákazníků.

POZNEJTE A VYZKOUŠEJTE NEJVÝZNAMNĚJŠI SUPERPOTRAVINY UNCARIA :

Naše společnost Uncaria, která působí na českém trhu již od roku 2001 se specializuje na dovoz a prodej peruánských roslin. Jsme jedna z mála českých firem, která splňuje nelehké podmínky pro dovoz těchto plodin. Při koupi našich produktů máte jedinečnou možnost na vlastní kůži ochutnat a vyzkoušet netradiční a velmi ceněné andské dary.

AGUAYMANTO = malé andské ovoce oranžové barvy se sladko-kyselou osvěžující chutí. Výborný zdroj vitamínů A, C, E, B, vlákniny a minerálních látek: draslíku, železa, fosforu a vápníku. Jedná se o výborný antioxidant, zabraňuje předčasnému stárnutí buněk, chrání oči, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a posiluje imunitu.

ALGARROBO = neboli peruánský karob je sladký prášek mírně čokoládové chuti z lusků dřeviny Svatojánského chlebu. Jedná se o přírodní náhradu kakaa bez obsahu kofeinu a alergenních látek. Algarrobo vyniká vysokým obsahem bílkovin, vlákniny, vitamínů A,B,D, minerálních látek: hořčík, draslík, železo a vápník a esenciálních aminokyselin alanin,prolin a valin. Pravidelná konzumace algarrobo  může urychlit spalování tuků a snížit tak celkový obsah tuku v těle. Snižuje též hladinu cholesterolu v krvi, reguluje metabolismus, má pozitivní vliv na oběhový systém, zlepšuje trávení a je vhodné ho konzumovat při gastro-intestinálních poruchách, refluxu a zácpách.

CAMU CAMU = narůžovělý prášek z bobulovitého peruánského ovoce Camu Camu. Do skupiny superpotravin patří díky nejvyššímu obsahu vitamínu C ze všech rostlin na světě. Vitamín C přispívá k tvorbě kolagenu a podporuje dobrý stav kostí, zubů a pokožky. Dále skvěle posiluje imunitu, chrání buňky, zpomaluje procesy stárnutí a zvyšuje vstřebávání železa. Mimo to se pyšní i vysokým obsahem vitamínů B, vápníku, fosforu, železa, aminokyselin a flavonoidů. Flavonoidy dokáží regenerovat a zpevňovat cévy a předcházet kardiovaskulárním onemocněním

.CANIHUA = dostupná ve formě malých zrnek či pražené moučky zvané Canihuaco. Plodina má vzhled i vlastnosti podobné jako Quinua. Je bezlepková, lehce stravitelná a má příjemnou oříškovou chuť. Obsahuje velké množství kvalitních rostlinných bílkovin, vlákniny, dále pak vitamíny E, B, kyselinu listovou, esenciální aminokyseliny, antioxidanty a minerální látky: železo, vápník, zinek, fosfor a hořčík. Canihua má nízký glykemický index a pomáhá udržovat správnou činnost střev.

HABAS = bezlepková moučka ze sušených, pražených peruánských bobů je jedním z nejkvalitnějších a největších zdrojů rostlinných bílkovin a vlákniny, navíc s minimem tuků a sacharidů. To činí z této plodiny skvělou přísadu do jídelníčku sportovců a podvyživených osob, neboť usnadňuje přibírání důležité svalové hmoty. Navíc obsahuje vitamíny A, C, E, B1, B2, minerální látky: sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, zinek, meď, jód a také spoustu beta karotenu. Moučku Habas lze v kombinaci s vodou používat též jako oplachovací sérum na odmaštění vlasů.

CHIA SEMÍNKA = drobná černá semínka z šalvěje hispánské. V kombinaci s vodou mají unikátní vlastnost až 12x zvětšit svůj objem a vytvořit gel. Toho se využívá v kuchyni při výrobě domácích pudinků a jednak zajistí rychlejší pocit sytosti. Chia semínka jsou bohatým zdrojem Omega 3 kyseliny, vitamínů B,A,C,E, vlákniny a minerálních látek:fosfor, mangan, sodík, draslík, vápník, železo, kobalt a síra.

KAKAOVÉ BOBY NEPRAŽENÉ = zrna kakaovníku v sobě ukrývají nejvíce výživných složek. Jedná se o výborný zdroj hořčíku, síry, železa, chromu a vápníku. Obsahuje také vitamíny A,E,B a C. Kakaové boby pozitivně působí na nervovou soustavu díky obsahu tryptofanu, který zvyšuje produkci serotoninu dodávající pocit klidu, spokojenosti a štěstí.

KIWICHA = moučka ze zrnek andského Amaranthus caudatus. Obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin, vlákniny, železa, vápníku a hořčíku. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, odstraňuje z těla toxiny a výborně se hodí do jídelníčku těhotných žen a osob s nervovými či kostními chorobami. Kiwicha je velmi vhodná jako přídavek do cukroví, omelet, moučníků a výborně se hodí k zahušťování omáček nebo polévek.

LUCUMA = mletá nazlátlá moučka sladké chuti z bobulovitého ovoce Lucuma. Obsahuje vysoké množství bílkovin, vápníku, železa, zinku, a beta-karotenu. Přítomný vitamín B3-niacin, usnadňuje metabolismus proteinů v těle a vytváří energii.

MAKA MACA= bílý prášek získávaný z bulvy rostoucí ve vysokých nadmořských výškách peruánských And. Jedná se o přírodní zdroj fytoestrogenů, které podporují hormonální systém, sexualitu a plodnost. Pomáhá zvyšovat vitalitu, udržuje fyzickou i psychickou rovnováhu těla a usnadňuje regeneraci po vyčerpání či dlouhotrvajícím stresu. Díky svým jedinečným vlastnostem začala majitelka naší firmy Macu po právu označovat za STRÁŽKYNI LIDSKÉHO ZDRAVÍ.

MAIZ MORADO = bezlepková mouka z klasů fialové andské kukuřice. Jedná se o nejsilnější zdroj antioxidantů.Obsahuje komplex vitamínů A, B1, B2, B3, C a minerální látky: železo, vápník, fosfor, zinek, mangan a hořčík. Fialová kukuřičná mouka chrání membrány buněk a DNA před volnými radikály, udržuje v dobrém stavu močové ústrojí, podporuje činnost srdce, růst vlasů a nehtů, zvyšuje zrakovou ostrost a zabraňuje stárnutí pokožky doprovázené tvorbou vrásek.

NOPAL = mletý prášek z kaktusových fíků (opuncií). Pyšní se velkým množstvím vlákniny, vitamínů A,B,C a minerálními látkami:vápník, hořčík, draslík a železo. Pravidelnou konzumací nopal snižuje vstřebávání cukrů a tuků z přijaté potravy.

QUINOA = bezlepková jihoamerická obilnina (pseudocereálie). Obsahuje mnoho bílkovin a aminokyselin: arginin, lysin, histidin, methionin a cystein. Jedná se o potravinu vyživující mozek s velmi vysokou nutriční hodnotou.

SACHA INCHI OLEJ = olej získávaný ze semen (oříšků) amazonské rostliny Sacha Inchi. Jedná se o nejbohatší přírodní zdroj omega 3, 6, 9 mastných kyselin, a to v ideálním poměru pro naše tělo. Z toho omega 3 kyseliny tvoří 48%, což je nejvíce ze všech potravin na světě. Navíc obsahuje kvalitní bílkoviny, vitamíny A, E a jód. Olej Sacha Inchi je skvělým antioxidantem, který posiluje imunitu, zpomaluje stárnutí, vyživuje mozek, podporuje zrak, nervovou soustavu, posiluje kosti, podporuje krevní oběh, má pozitivní vliv na vývoj plodu v těhotenství a navíc se užívá v kosmetice pro zachování dobrého stavu pokožky, nehtů a vlasů.

SPIRULINA = sladkovodní řasa zelené barvy bohatá na bílkoviny, beta-karoten, železo, vitamín B12 a esenciální gama-linolenovou kyselinu. Spirulina podporuje imunitu, zlepšuje trávení, dodává energii a je protizánětlivá.

YACON SIRUP = sirup získávaný z jihoamerické bulvy podobné bramborám. Má sladkou medově-karamelovou chuť díky obsahu fruktooligosacharidů – složitých cukrů, které se v těle nemetabolizují, a proto nezvyšují hladinu krevního cukru. Yaconový sirup je nízkokalorický a vhodný též pro diabetiky.

YUCA = bezlepková mouka z jihoamerických hlíz Manioku. Maniok je jednou z nejvíce pěstovaných kulturních plodin na světě. Obsahuje velké množství lehce stravitelných sacharidů, vlákniny, vitamínů A, B, C, K a minerálních látek: železo, hořčík, vápník, zinek, fosfor, sodík a měď. Yuca dokáže rychle dodat energii, a proto je vhodnou stravou pro sportovce či těžce pracující lidi. Udržuje dobrý stav kostí a zubů, pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumace yucy se několikrát pozitivně uplatnila i při léčbě rakoviny či Alzheimerovy choroby.

ZLATÁ LNĚNÁ SEMÍNKA = drobná nazlátlá semínka bez obsahu lepku. Vynikají obsahem Omega3 kyselin. Jsou energeticky výživná (vhodná pro sportovce), přesto pomáhají při kontrole tělesné hmotnosti, napomáhají trávení a zajišťují pravidelnou funkci střev.

 

 

 

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
Další články