6 věcí které byste měli vědět o Mace, abyste se vyhnuli zklamání.

Téma Maky, její kvality a zpracování je dost obsáhlé. Uncaria ČR, která ji jako první uvedla na náš trh, se jejímu dovozu a vzdělávání v tomto oboru věnuje více než 16 let.

CO JE DOBRÉ VĚDĚT O MACE, ABYSTE KOUPILI TU SPRÁVNOU A NEBYLI ZKLAMÁNI ÚČINKY:

 

1. Přirozeným místem výskytu a pěstování Maky jsou vysoké polohy And, jenom v těch podmínkách získává svou sílu a obsahuje všechny látky s blahodárnými účinky na náš organizmus.

Pěstování v těch krutých podmínkách je ale náročné a proto je často pěstována v nižších polohách a dovážena a nabízena za nižší cenu. Vědeckými výzkumy byla ale prokázána její nižší účinnost. Bohužel je však u nás prodávaná jako „kvalitní“.
Proto je velmi důležité mít ověřený zdroj.

Sušená peruánská maca

2. Maka, aby byla stravitelná a organizmus z ní mohl čerpat to nejlepší, musí být pražená nebo gelatinizovaná („vařená“)

Tzv. Maka Raw syrová může zatěžovat trávicí trakt, dávat pocit páleni a těžkosti na žaludku a odradit od dalšího užívání. Bohužel, některým peruánským dodavatelům se nechce ji zpracovávat (pražit nebo gelatinizovat – což jsou další náklady) a proto ji nabízejí syrovou. Neinformovaní dovozci a prodejci ji u nás pak nabízejí s hrdým přídavkem RAW (což je u jiných produktů žádané ale u Maky nikoli).
Maka gelatinizovaná je speciálním, krátkých procesem vaření zbavena částečně škrobu, který odpovídá za růst svalové hmoty a přibírání na váze (což ale většina lidí nechce). Taková Maka je lépe stravitelná, vstřebatelná a těší se čím dál větší popularitou ve světě.

Maca peruánská černá

3. Maka má různé barvy slupky, které mají také vliv na její účinky.

Převažuje bílá a žlutá. Černá a červená je raritou a musí být při sklizni pečlivě vybíraná. Nejnovější výzkumy prokázaly, že černá mimo všeobecných účinků podporuje paměť a funkce mozku, červená zase kosti a funkce prostaty. Ale i tu platí, že musí být pražená nebo gelatinizovaná.

4. A důležité upozornění:

s ohledem na velký zájem o ní, je bohužel dnes pěstována i v jiných podmínkách než jsou její přirozené, a někdy i za použití umělých hnojiv. Taková Maka již nemusí obsahovat všechny deklarované zdraví prospěšné látky. Proto je velmi důležité, dovážet ji pouze od poctivého a zkušeného pěstitele.

5. Z Maky se vyrábí také extrakty.

Mohou mít různou sílu (1:5, 1:10, 1:20…). Jejich účinnost ale záleží nejen na poměru vstupní látky ke konečnému produktu, ale také na místě sklizně suroviny.

6.Maka v kapslích versus extrakt v kapslích.

Má Maka v kapslích nějaký smysl? Posuďte sami – kolik kapslí je potřeba sníst, aby byla podána denní dávka Maky? Pokud je obsah kapsle např. 300 mg Maky, pak denní dávka 5 g představuje 16-17 kapslí. Extraktu v závislosti na jeho síle stačí 1-3 kapsle denně.

Je velká škoda, že se prodeje maky ujali i obchodníci, kteří o ní a o místě její sklizně nemají ponětí, prodej svých ne vždy kvalitních produktů podporují opsanými texty od jiných, a znehodnocují tak ten jedinečný poklad Inků. Je to škoda, protože mnoho zákazníků odchází se zklamáním z účinků.

KOUPIT MAKU V ESHOPU

Uncaria ČR v současné době nabízí více než 13 druhů peruánské macy

Bylo by velkou chybou nevyužít pomocnou dlaň, kterou nám čistá peruánská příroda v podobě Macy nabízí.

©Uncaria ČR, mgr.M.B.K.

 

 

 

Zavřít

Napište nám do komentářů, jaké zkušenosti s macou máte vy. Děkujeme Vám.

Další články