ZDRAVÝ DEN S UNCARIÍ čili zásady zdravého stravování
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Dnes Vám přinášíme článek s užitečnými zásadami o zdravém stravování. Mnoho lidí se snaží hubnout, detoxikovat tělo, anebo jen chtějí jíst zdravě. Ne každému se to ale daří. Pojďme si vysvětlit proč.

Hlavní zásadou správného stravování je jíst pestrou a vyváženou stravu. Množství zkonzumovaného jídla se liší individuálně, s ohledem na složení našeho těla a fyzickou aktivitu během dne. Jídlo bychom si měli rozdělit do 5-6 menších porcí a jíst v pravidelných přibližně 3 hodinových intervalech. Základem jsou 3 větší jídla (snídaně, oběd, večeře) a 2 – 3 menší svačinky (dopolední, odpolední, večerní).

Velká skupina lidí začne s takzvaným „zdravým stravováním“ proto, aby zhubla. Nejčastěji vyřadí obecně známé nezdravé potraviny, zmenší porce a čekají, že budou hubnout. A ono nic.
Jak je to možné?
První problém je v tom, že ne vždy je na vině množství konzumované stravy. Ve většině případů lidé přijímají podstatně méně stravy, než by bylo vhodné, ovšem ve špatné kvalitě. Je rozumné se zamyslet nad tím, co a také kdy vlastně jíme. Není vždy zapotřebí snižovat denní příjem. Důležitý je i dostatek času, který nad svým jídlem strávíme. Čím pomaleji budume jíst, tím více si jídlo vychutnáme a nebudeme mít tak rychle znovu hlad. Je důležité, aby každé naše jídlo vždy obsahovalo bílkoviny, sacharidy, tuky + vitamíny s minerály.
Druhou častou chybou bývá opomíjení některého denního jídla. Lidé vynechávají snídaně anebo svačiny. Oboje je špatné. Snídaně je základ dne a pomůže nastartovat celý organismus po noci bez jídla. Vynechání svačin zase vede k tomu, že lidé navýší množství oběda a večeře, což se projeví ukládáním tuků a následným tloustnutím.
Třetí problém spočívá v nedostatečném pitném režimu a pohybu. Samotné stravování nestačí. K hubnutí i zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří fyzická aktivita. Nezáleží na tom zda se jedná o chůzi či pravidelný sport, důležité je se pohybovat.
S tím souvisí i dodržování pitného režimu. Dospělý člověk by měl za den vypít asi 1,5 – 2,5 litru tekutin, přičemž nejvhodnější je čistá voda.
Pokud bude člověk dodržovat těchto pár základních zásad, pak bude s úspěchem formovat svoji postavu.
Zlaté pravidlo stravování zní, že pokud bude náš příjem vyšší než výdej, budeme přibírat.

Pokud naopak vydáme více energie než přijmeme, budeme hubnout.
Teď už se ale pojďme podívat na ukázkový jednodenní jídelníček s produkty Uncaria naplněný přírodním peruánským zdravím a chutí.

PŘÍKLADNÝ JÍDELNÍČEK UNCARIA

snídaně: vhodná je kombinace BÍLKOVINY + KOMPLEXNÍHO SACHARIDU + OVOCE (zasytí + dodá vlákninu + dodá vitamíny, osladí)
tip 1: Quinuová kaše (50g) vařená v ovesném mléce (20g), slazená Yacon sirupem (10g) a ozdobená Hořkou organickou čokoládou (3 kostičky).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 1517 kJ, B = 9,1 g, T = 10,9 g, S = 78,2 g, c = 12,3 g

– tip 2: 2 Cereální housky s Lučinou (20g) a Extra džemem (Mango, Guava, Lulo, Aguaymanto, Mango-maracuja) (20g).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 1578 kJ, B = 13 g, T = 8,7 g, S = 61,9 g, c = 6,8 g

– dopolední svačina: BÍLKOVINA (nejlépe v podobě mléčného nápoje) + OVOCE (zasytí, dodá energii na zbylý den, navýší příjem tekutin)
   – tip 1: Maka maca (1 lžička) rozmíchaná v mléce (lze použít bezlaktózové) (200ml), oslazená Algarrobo (½ lžičky) + sušené Aquaymanto (25g).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 736 kJ, B = 9,2 g, T = 4 g, S = 27 g, c = 20,9 g

   – tip 2: Bílý jogurt (150g) se směsí Nopal Flax (30g).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 959 kJ, B = 17,9 g, T = 4,1 g, S = 10,3 g, c = 6,8 g

– oběd: největší jídlo dne
   – tip 1: Pečený pstruh (150g) posypaný Zlatými lněnými semínky (20g) a kořením s bramborami (200g), zeleninovým salátem (ledový salát, rajčata, okurky) (150g) a Extra Dressingem (Acai-chilli, Aguaymantoo-chilli, Lulo, Mango, Mix maracuja, Tamarindo) (10g).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 1978 kJ, B = 39,8 g, T = 11,6 g, S = 38,9 g, c = 15 g

   – tip 2: Canihua (60g) s kousky krůtího masa (100g) a zeleninou (cuketa, kukuřice, paprika) (100g) dochucené kari kořením a olejem Sacha Inchi (1 lžíce).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 2126 kJ, B = 46,2 g, T = 17 g, S = 45 g, c = 3,3 g

– odpolední svačina: BÍLKOVINA + OVOCE/ZELENINA (zasytí, dodá vitamíny (ne moc cukrů – již není potřeba tolik energie)
   – tip 1: Mléčný puding (130ml) z Chia semínek (30g) slazený Lucumou (1 lžička) + pomeranč (150g), (lze použít bezlaktózové mléko)
NUTRIČNÍ HODNOTY: 1286 kJ, B = 13 g, T = 11,7 g, S = 27,7 g, c = 19,8 g
 – tip 2: Banánovo-borůvkové smoothie (1 banán + hrst borůvek) se Spirulinou (1 lžička).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 681 kJ, B = 4,7 g, T = 0,7 g, S = 34 g, c = 28,2 g

– večeře: 2.největší jídlo dne, jíst nejméně 3 hodiny před spaním, BÍLKOVINA + ZELENINA a pouze minimum sacharidů
– tip 1: Krémová polévka z bujónu (10g) a mouky Habas (2 lžíce), se zeleninou (hrášek, kukuřice, mrkev) (150g) a sýrem (20g).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 1382 kJ, B = 26,7 g, T = 9,2 g, S = 35,7 g, c = 2,5 g

 – tip 2: Vaječná omeleta (2 vejce) s použitím moučky Canihuaco (2 lžíce) se šunkou, špenátem a Růžovou solí Inků).
NUTRIČNÍ HODNOTY: 1359 kJ, B = 26,2 g, T = 15,3 g, S = 20,6 g, c = 0,5 g

NUTRIČNÍ HODNOTY CELKOVÉ:
DEN 1: 6899 kJ, B = 97,8 g, T = 47,4 g, S = 207,9 g, c = 70,5 g
– DEN 2: 6703 kJ, B = 105,8 g, T = 43,9 g, S = 171,8 g, c = 45,6 g

Zpracovala:

Bc.Barbora Dovolová – poradce pro výživu Uncaria, s.r.o.

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
Další články