HOMO PANDEMUS      aneb UTÉCT COVIDU 19 – A  UTÉCT STRESU
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Tak jsme si žili každý ten svůj život, víceméně klidný, a užívání svobody bylo pro nás tak zřejmé jak denní chléb. Pak najednou přišel blesk z čistého nebe pod jménem Covid -19.  Neviditelný virus, který v jedné chvíli na celém světě převrátil naruby klidný a uspořádaný život milionům lidí. Najednou bylo všechno jinak… 

Ne, nebojte se, nebudu psát o Covidu-19. Stačí že těmito informacemi nás “masírují ”  každodenně média. Cokoliv použijeme – televize, rozhlas, noviny, internet – sypou se z nich informace od rána do večera (někdy se člověk bojí otevřít i lednici :-)…). Některé informace jsou dokonce v hororovém stylu, takže každodenní dávky děsu máme zajištěné. 


No právě… a to je to, čemu se zatím věnuje minimální pozornost – následku celé té nenormální situace, jehož jméno je: DEPRESE.

I když se o tom ještě moc nemluví, tak ale zasahuje stále širší okruhy…

STRACH, PANIKA, ROZHOŘČENÍ, ZKLAMÁNÍ, PŘÍKAZY, ZÁKAZY, a k tomu ten bezmocný pocit, že to co se nám zdálo že je již na věky součástí naší svobodné volby – nám najednou zůstalo odebrané nebo omezené. Nemůžeme do  kadeřnictví, kina, do centra, do restaurace, navštěvovat se, setkávat se s přáteli, cestovat, plánovat dovolenou, ba v některých případech nám zůstal omezen i normální přístup k doktorům.

Náš život jednoho dne vykolejil, a my jsme se ocitli spoutáni a v pasti. Je to pro naši psychiku nečekaná, obrovská dávka šoků.

Pořádnou váhu celé té situaci přidává ještě věta, kterou můžeme slyšet čím dál častěji a kterou snad opakují i vrabci na stromech: Svět nikdy již nebude jako předtím”.

Vtírá se do našeho podvědomí a začíná už pracovat, aniž bychom si to uvědomovali. A pak se snadno může stát, že jednoho dne se všechno zkumuluje a vypukne DEPRESE. 

Ve velké míře bude svět takový, jaký si ho uděláme. Zní to nevěrohodně, je to nadsázka? ANO i NE . Samozřejmě, jsou věci které ovlivnit nemůžeme (a o těch se nemá cenu teď  bavit), ale hooodně věcí ovlivnit můžeme. Náš svět bude takový jaký si ho uděláme nejdříve v našich hlavách, v našich myšlenkách, a pak v našich činech, v rodinách, práci, okolí. 

Musíme pochopit CO a jak MOC záleží na nás. Začít používat svůj vlastní rozum. Musíme  tvořit kladné a pozitivní myšlenky. Ať pozitivně ovlivňují svět kolem nás. Málokdo si uvědomuje, jakou mají SÍLU.

Pro mně je takovým “světlem na konci tunelu“ příklad roušek. Zeptáte se co je na tom pozitivního? Neoceňuji smysl jejich používání, ale pokud nám to bylo nařízeno, tak mě na tom těší fakt, že se z toho stala móda. Rozhlédněte se kolem sebe na ulici – paleta barev, nápadů, opravdová módní přehlídka. Čili – uměli jsme nalézt v tom omezujícím nařízení pozitivum.

Ale abychom mohli “vysílat” do světa náš OPTIMISMUS, potřebujeme být v psychické rovnováze. U mnoha lidí ale byla, díky tomu co se děje kolem nás, bohužel narušena.   Nedovolme, aby si nás vzala do své náruče deprese.

Kliničtí psychologové a psychoterapeuti sledují v poslední době mezi lidmi velký nárůst psychologických problémů, vyvolaných strachem o život, zdraví, práci, materiální zabezpečení rodiny… podporovaným zprávami o možném návratu pandemie na podzim a velkém zhoršení sociální a ekonomické situace.

U mnoha lidí, postižených už teď ztrátou zaměstnání nebo snížením příjmů, to vše začíná překračovat únosnou hranici, což může ve svém důsledku přispět k rozvoji různých typů duševních onemocnění, včetně depresivních stavů. 

JAK SE PŘED TÍM BRÁNIT?  

 “ LEPŠÍ PŘEDCHÁZET NEŽ LÉČIT “ má i v tomto případě velký význam. A dary peruánské přírody nám nabízejí pomocnou ruku. Už dnes se můžeme začít chránit nebo uzdravovat, aby nedošlo k tomu že budeme nuceni užívat v budoucnu chemická antidepresiva.   

JAKÉ PRODUKTY PERUÁNSKÉ PŘÍRODY JSOU ALE VHODNÉ?

Těch, které podporují psychiku a snižují depresivní stavy, je více. Proč stojí za to je použít? Psychika má velký vliv na stav fyzický, ale zpětně i stav fyzický silně ovlivňuje psychiku. Člověk je zkrátka uzavřenou psycho-fyzickou soustavou. Byliny, kromě blahodárného vlivu na psychiku podporují a nebo uzdravují i jiné orgány a posilují imunitu, pomáhají nám být odolnější vůči příštím eventuálním nákazám. Čili – jak se lidově říká – “zabíjíme dvě mouchy jednou ranou”.

Jako vhodné pro tyto účely jsme vybrali:

MAKA – její hlavní účinky, které teď potřebujeme jsou proti: depresi, stresu, chronické únavě, psychickému a fyzickému vyčerpání.

Její “vedlejší účinky” – přísun energie, vitality, odolnosti, dobrý stav kostí, svalů, paměti a libida. 

ANONA – čaj z listů, tekutá, extrakt v kapslích

její hlavní účinek – působí jako antidepresivum, uklidňuje a pomáhá při relaxaci 

 “ vedlejší”:  lepší trávení, mírně proti bolesti, proti nádorům

FLOR DE ARENA

Hlavní účinek: proti nervozitě, nespavosti,

 “vedlejší”: detoxikace organismu, endokrinní systém, překyselení žaludku, záněty močových cest a sliznic, prostaty.

CAMU CAMU –  bohatství přírodního vit. C 

dodává energii, posiluje mozkovou činnost

“vedlejší” – proti zánětům v těle, infekci, chřipce, nachlazení, posiluje imunitu, koncentraci, paměť, kosti, klouby, pohybový aparát. Je generátorem imunitního systému. 

VILCACORA

nazývaná svými fanoušky “všelékem” –

stimuluje imunitní systém, pomáhá při únavovém syndromu, posiluje psychiku a odolnost, působí antidepresivně, 

“vedlejší” – léčba a prevence virových onemocnění (chřipky), pomáhá při prevenci a léčbě onemocnění zhoubnými nádory, onemocněních trávicího traktu (zánětech, Crohnově chorobě, divertikulitidě, poruchách střevní mikroflóry, chronických infekcích horních cest dýchacích, astmatu, sinusitidě, virových infekcích (vč. boreliózy, Herpes zoster, Herpes simplex i HIV), artritidách, je dobrým antioxidantem. 

Samozřejmě nemůže chybět ani “třešnička na dortu”, čili

SANGRE DE DRAGO – které je tak známé a vyhledávané, že ho nemusím představovat.

Na desert, jako doplněk všech bylin, jsou i stimulátory dobré nálady – kakaové boby, peruánská čokoláda nebo Maka choco. Možná by bylo dobré i nahradit kávu její náhražkou – z Maky nebo Algarrobo, ale to už podle chuti každého z Vás…  

Dělejme vše pro to, abychom se vyhnuli negativním následkům situace spojené s dnešním stavem a zároveň byli co nejlépe připraveni na eventuální nová, podobná “překvapení” avizovaná na podzimní měsíce.

Věřím, že to vše společně a v pohodě zvládneme. 

Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti s tím co Vám tato mimořádná situace přinesla, a v čem Vám pomohly peruánské byliny. 

MarKa

Peruánské byliny najdete ZDE 

Informace o peruánských bylinách najdete TADY


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
Další články