Smutný podzim? Nemusí tak být!
  • 24
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
    24
    Shares

Za oknem zataženo, na nebi ani škvírka přes kterou by nám sluníčko mohlo poslat alespoň jeden paprsek. Zdá se, že slunce je jak na lékařský předpis.

Letošní podzim nás opravdu nerozmazluje. Dýchá jen chladným vzduchem, a po „babím létu“ ani vidu ani slechu. Vypadá to, že na nás definitivně zapomnělo a v tomto roce už nepřijde. Sychravé počasí zastiňuje i krásné barvy podzimu, takže se jimi nemůžeme naplno těšit, tak jak to obvykle bývalo. Je tak trochu smutno a tak trochu depresivně, protože ani předpovědi počasí nepřinášejí naději na zlepšení a na alespoň trochu slunečné dny. No vlastně celý tenhle rok byl tak trochu jiný než minulá léta. Těžší.

Přírodě se nedá bohužel poručit a nad letošní úrodou ovoce můžeme jen kroutit hlavou a naříkat. Je ho málo, není ani hezké ani levné, a dokonce je vzácnější v nabídce než to exotické. Exotické je ve větším výběru – ale to, které se na nás usmívá v supermarketech, není ani čerstvé ani dokonalé, neboť „dozrávalo v kontejnerech“ na cestě k nám a sluníčka vidělo jen málo. Takže nám ho také nemůže přinést do našich domovů, ani nasytit naše organizmy.

Ale… No vlastně. Je tady Uncaria, ve které můžete sáhnout po extra džemy a výběrové dresingy z exotických plodů které dozrávaly ve slunečném podnebí Kolumbie. Extra výběrové džemy z exotického ovoce jsou na našem trhu raritou a jsou k dostání jen v Uncarii.

 Mají i slunce i barvy.

A navíc neobsahují žádné konzervanty! Můžete tak „vpustit“ do Vaší kuchyně a posléze přidat tělu trochu tropického slunce, které nám teď chybí, a ještě řadu měsíců chybět bude. Rozzáří Vám ty pochmurné podzimní dny. Tak jak rozzářilo moje. Mám doma všechny druhy džemů a dresinků. A tak si chutě střídám. Když mám chuť na sladkokyselé, tak mým oblíbeným je ten z Aguaymanto. Ale ráda se také nechám hýčkat chutí Lulo – plodu, který je tak jemný, že se k nám v čerstvém stavu ani nedá dovézt. Džemy obsahují 75 % ovoce, tak jsem ráda, že ho mohu vychutnat alespoň v této podobě. Když dostanu chuť na sladší, sáhnu po Guava či Mango. Pak přijde řada na výbornou kombinaci Manga a Maracuji. Spojení sladkého s osvěžujícím. Je to jedno, jestli je přidám na chleba s máslem, omeletu, sušenku, dodám do uvařené Canihuy, ovesné kaše, jogurtu, tvarohu či přidám na upečený koláč anebo je prostě pojídám lžičkou. Vždy mám před očima plantáže prohřáté teplem tropického slunce i nezapomenutelnou chuť čerstvě utrženého dozrálého plodu. Proto je mám pod rukou všechny.

 

Když mám chuť na sladké „bez výčitek svědomí“, tak sáhnu po džemech z 97 % směsi ovoce a bez cukru. Jsou slazené stevií a jsou znamenitou pochoutkou pro diabetiky.

Ale na džemech to u mě nekončí.

V mojí kuchyni zdomácněly už i dresingy. Většinou jsou spojovány s grilovaným masem. Ale tím bychom jim křivdili. Jsou dokonalou přísadou nejenom k jakémukoliv masu, ale naučila jsem se je přidávat ke spoustě rozmanitých jídel. Stejně tak jak džemy vnášejí tropické slunce s jemným nádechem chili papriky do naší kuchyně. Skvěle se jimi dochucuje nejen maso a ryby, ale přidávám je na omelety, pizzu, do různých salátů, rizota, kaší. Zkuste jednou par kapek přidat do salátu z kuskusu a sami se přesvědčíte.

A pak můžete nechat působit kulinární fantazii. Omáčky, polévky, sýry, vajíčka, tousty, studená i teplá jídla. Uvidíte, jak vynikne jejich chuť. A stačí tak málo, pár kapek nebo lžička té pochutiny. Já je mlsám i s kukuřičnými lupínky nachos nebo sýrovými tyčinkami. Moje oblíbené? Maracuja a Tamarind. Ale každý si mezi nimi určitě najde tu svou oblíbenou chuť a způsob použití.

Náš kamarád nás občas zásobuje paštikami z vařeného masa, které připravuje doma. Jednou měla jinou, úžasnou chuť. Zeptala jsem ho na její tajemný původ. „To je tím dresingem který jsi mi jednou přinesla“ odpověděl.

Mám radost, že ty skvělé produkty, plné exotických plodů a tropického slunce Kolumbie, dobývají stálé pozice v kuchyních, nejenom v té mojí.

Z vlastních zkušeností vřele doporučuji, bavte se i Vy tropickým sluncem ve Vašich potravách. I Vy můžete mít skvělé chutě organických plodů i trochu tropického slunce na Vašem stole.

Podívejte se na jejich široký výběr a zajímavé ceny.

Tím spíše, že kvalitní potraviny se dnes shání dost těžko. I v zimních Čechách pak můžete najít pravou chuť dozrálého tropického ovoce.

P.S džemy jsou úplně bez konzervantů, proto po otevření je potřeba je přechovávat v lednici a dost rychle spotřebovat. Ale s tím není problém. Nedají na sebe zapomenout ani v lednici ?


  • 24
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
    24
    Shares
Další články