S CANIHUACO NENI BÍLÁ MOUKA JIŽ TAK STRAŠNÁ. MALÁ ZRNÍČKA VELKOU SUPER POTRAVINOU

Publikováno uživatelem Kategorie: Super foods
S CANIHUACO NENI BÍLÁ MOUKA JIŽ TAK STRAŠNÁ. MALÁ ZRNÍČKA VELKOU SUPER POTRAVINOU

S CANIHUACO NENI BÍLÁ MOUKA JIŽ TAK STRAŠNÁ. MALÁ ZRNÍČKA VELKOU SUPER POTRAVINOU

Poznali jsme již dva „obilné“ poklady Andské přírody – Kiwicha a Quinua. Teď do toho vějíře zdravých zrníček přibyl třetí – Canihua. Čím se liší a v čem se jim podobá? Má nějaké zvláštní přednosti? Ano má. I když je to blízká příbuzná Quinui, je rozdíl především v chuti. Pro většinu lidí je Canihua lahůdkou. A to i ve formě zrnek, tak i moučky z nich. Moučky, které se v Peru říká Canihuaco.

Proč se stále více věnujeme tématu obilovin?

Všimli jste si, že je kolem nás stále více otylých? Kdo nebo co za to může? Proč lidé stále přibírají na váze? Mimo přejídání, spojeném s nedostatkem pohybu, je viníkem i bílá pšeničná mouka. Kdysi dar naší přírody, který živil celá pokolení. Lány obilí, pšenice i žita – a bochníky chleba, které voněly jak prosluněný den…

I dnešní mouka je vyráběna z obilí, ale… je očištěna ze všeho, co v ní bylo nejprospěšnější našemu zdraví, neobsahuje vlákninu, vitamíny, tuky, minerály. Stala se jedním z klíčových faktorů rostoucí obezity populace. Její výživová hodnota je mizivá ale zato nám dokáže „zalepit“ střeva a ztížit jejich práci. Navíc byly vyšlechtěny nové speciální odrůdy, které obsahují více lepku, mají větší odolnost proti škůdcům a také větší výnosy. Takové obilí už není dílem přírody, ale důsledkem komerce…

A proto je třeba hledat v přírodě vhodné zdroje výživy, které nám mohou znovu zajistit přísun všech potřebných živin. Jedním z těch zdrojů je průmyslem nedotčená oblast Peru, která nám nabízí andský poklad Canihua a Canihuaco. Donedávna přístupné jen místním obyvatelům, kteří jsou ochotni se s námi o ně podělit.

CO JE CANIHUA A CANIHUACO?

Na výšinách, mezi 3.500 až 4.100 metrů nad mořem, kde mráz, sucho a nepříznivé počasí umožňují růst jen málo rostlinám, roste velmi výživná příbuzná Quinui – Cañihua. Produkce není rozsáhlá, protože vyspělost zrn na jedné bylině není jednotná, což ztěžuje a omezuje její sklizeň. Ale s ohledem na její účinky a nutriční hodnotu – kvalitní rostlinná bílkovina, vláknina, železo, vitamín E, antioxidanty a další látky, zájem o ni stále roste. To, co z ní dělá super potravinu, je vysoký obsah bílkovin, který činí až 20%. Lehce stravitelná semena obsahují také značné množství důležitých aminokyselin (s významným množstvím lysinu, izoleucinu a tryptofanu), které tělo nedokáže vyrobit samo. Dalšími účinnými látkami jsou kyselina listová a vitamíny ze skupiny B, riboflavin, B1 a také vitamín mládí -E. Dále jsou zdrojem minerálů, především vápníku, fosforu, zinku, hořčíku a vysokého obsahu železa (ve 100g zrn je 60 % denní potřeby, což je čtyřikrát více než u Quinua. Pro srovnání – 100g pohanky obsahuje jen 15 %). Opomenout nelze ani vysoký obsah vlákniny rozpustné ve vodě, která pomáhá udržet střeva v dobrém stavu.

Neobsahuje lepek, tudíž je vhodným doplňkem bezlepkové stravy a má nízký glykemický index.

Dodává energii a s ohledem na obsah proteinů se doporučuje konzumovat při bezmasých dietách. Je vhodným doplňkem pro ty, kteří z různých důvodů vynechávají nebo velmi omezují ve svém jídelníčku přísun tuků.

Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tryglyceridů v krvi, podporuje krevní oběh a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním, pomáhá při léčbě anemie. Obsahem vlákniny rozpustné ve vodě, která slouží jako střevní regulátor, pomáhá při zácpách. Pokud je konzumována s vodou, zasytí, a proto je doporučována při redukčních dietách. Pravidelná konzumace pomůže lidem, kteří trpí vypadáváním vlasů a křehkými nehty. Je skvělou výživou pro děti, seniory sportovce a lidi, kteří potřebují nutričně bohatou stravu.

Zrna Canihua, která jsou menší než quinoa a během vaření také „vypouští“ malé křupavé ocásky (klíčky). Jsou velmi chutná, s lehce nasládlou oříškovou chutí. Může se připravovat ve formě sladkých či slaných kaší či jako příloha.

CANIHUACO je moučka připravená rozemletím zrníček Canihui a používá se všude tam kde mouka, kterou může i plně (a zdravě) nahradit.

 

Pro ty z Vás, kterým záleží na tom co jíme, je Canihua vhodnou alternativou nebo doplňkem bílé mouky a zdrojem látek potřebných ke zdraví.

Vyzkoušejte a přesvědčte se sami že výrobky z mouky mohou být i zdraví prospěšné. Zapojte svou fantazii v tvorbě nových receptů a podělte se s námi i ostatními o Vaše nápady. Nejzajímavější z nich odměníme malým dárkem.

 

Podobné články:

Další články

Komentáře: 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *