CO O LEPKU MOŽNÁ JEŠTE NEVÍTE
  • 67
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
    67
    Shares

Údajně až 55 chorob má spojitost s lepkem.

Trápí Vás bolesti hlavy, stálá únava, nevolnosti…  To všechno může být efektem nesnášenlivosti lepku. Ověř si, jestli se ten problém netýká také Tebe – a co je třeba udělat, abys byl zdravější. Více než 50 onemocnění má spojitost s glutenem (lepkem).

Zavřít

Co to je gluten? Je to všeobecný název pro skupinu složitých a nestravitelných glykoproteinů, které se vyskytují v semenech obilnin, zvláště pšenice, žita a ječmene. Je to velmi lepkavá, tuhá, průhledná a mazlavá látka, která se přenáší do krve a lymfy. Tam se asimiluje a způsobuje, že se krev a lymfa stávají husté a patologicky změněné. Gluten, ovlivňující přirozené vlastnosti tělních tekutin, má strukturu cizí tělnímu metabolismu; na všechno se lepí a zapouzdřuje menší molekuly např. cukru, cholesterolu, tuků a soli. Ty jsou pak odváděny do krve neúčinně strávené. Vedlejší produkty glutenu se do krve dostávají velmi rychle, dokonce během hodiny, zvláště poškozenými střevními stěnami. Zdravý člověk má ve střevech vydatnou výstelku a příznivou bakteriální flóru, takže mnoho glutenových částic se vyloučí ve stolici. Nemoc však tento ochranný proces naruší; střeva člověka se stávají snadno propustná, takže se gluten přepravuje hlavně tenkým střevem. Odtud se pak dostává do jiných orgánů, jako jsou játra, slezina, slinivka a žlučník, a porušuje jejich funkci.

 

Odhaduje se, že až u 99% lidí, kteří trpí nesnášenlivostí glutenu nebo celiakií, nebyla správná diagnostika.

NEJSI NÁHODOU JEDNÍM Z NICH?

Pokud máš některý z uvedených příznaků, může to být známkou toho, že nesnášíš lepek.
1. Zažívací problémy takové jako:

  • zácpa
  • plynatost,
  • nadýmání
  • nebo průjmy
  • zejména u dětí se po požití lepku objevuje nadýmání

2. Folikulární keratóza (známá také jako „kuřecí kůže“).
Pravděpodobně je důsledkem nedostatku mastných kyselin a vitamínu A, jako vedlejší účinek nedostatečného vstřebávání tuků které je způsobeno poškozením střevních stěn lepkem.
3. Únava nebo pocit únavy po jídle obsahujícím lepek, např.:
bílý chléb,
těstoviny,
pizza,
palačinky,
housky a rohlíky apod.
4. Diagnostikované autoimunitní onemocnění, jako:
záněty štítné žlázy – Hashimotova nemoc,
záněty kloubů,
vředové záněty tlustého střeva,
lupenka,
lupus,
roztroušená skleróza.
5. Neurologické příznaky, jako jsou závratě nebo pocit nerovnováhy.
6. Hormonální nerovnováha, jako je:
premenstruační syndrom (PMS),
syndrom polycystických ovarií (POS)
nebo nevysvětlitelná neplodnost.
7. Migrény, bolesti hlavy.
8. Diagnostikovaný syndrom chronické únavy nebo fibromyalgie – bolestí svalů a kloubů.
9. Záněty, otoky a bolesti kloubů:
prstů,
kolen
a kyčlí
10. Psychické problémy:
obavy
deprese
poruchy pozornosti (ADD/ADHD)

Jak zkontrolovat, zda netrpíš nesnášenlivostí lepku?

Nejlepším způsobem na ověření zda netrpíš nesnášenlivostí lepku je eliminační dieta, čili je potřeba na 2-3 týdny vyřadit ze stravy všechny produkty, které ho obsahují. Poté je zařadit zpět do jídelníčku. Je ale dobře si uvědomit, že gluten může být v Tvém organizmu tráven celé měsíce a dokonce léta a proto čím delší je eliminační dieta, tím lépe. Pro získání co nejpřesnějších výsledků testu je třeba vyřadit ze stravy 100% produktů obsahujících lepek.
Jak léčit nesnášenlivost lepku?

Vyřazením produktů obsahujících lepek z jídelníčku – je třeba ale chápat, že se jedná o100% takových produktů a složek, protože dokonce i stopové množství v potravinách, léčivech, doplňcích stravy, může vyvolat nebezpečné stavy. Podle článku publikovaném v roce 2001, zvyšuje konzumace glutenu i jednou za měsíc riziko úmrtí u osob nemocných na celiakii nebo netoleranci glutenu o 600%.

(Volně přeloženo z portálu Fronda.pl)

CO MŮŽE NABÍDNOUT CELIAKŮM UNCARIA?

Pro jedince, kteří chtějí nebo jsou nuceni se vyhnout lepku naše firma Uncaria s.r.o. rozšířila portfolio produktů z peruánské přírody o speciální bezlepkovou sekci.
Díky těmto produktům si můžete v pohodlí svého domova upéct a uvařit chutné pokrmy bez rizika zažívacích obtíží způsobených přítomností glutenu.

NAŠE BEZLEPKOVÉ DARY PERUÁNSKÉ PŘÍRODY:

 

 

ALGARROBO,  CANIHUA,  CANIHUACO,  CAMU CAMU, CHIA SEMÍNKA, HABAS,  KIWICHA, LUCUMA, MAKA MACA, MAIZ MORADO, NOPAL, PANELA, QUINUA, SPIRULINA, YUCA

 

KOUPIT V ESHOPU

 

 

 


  • 67
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
    67
    Shares
Další články