HIERBA LUISA – BYLINKA , KTEROU MOŽNÁ NEZNÁTE

Publikováno uživatelem Kategorie: Nejčtenější, Peruánské byliny, Produkty
HIERBA LUISA – BYLINKA , KTEROU MOŽNÁ NEZNÁTE

 

Její peruánské jméno, i přestože vypadá na první pohled jako naprosto běžná vysoká travina, zní důstojně – Hierba Luisa. Dlouhé, úzké zelené listy rostoucí v trsech příliš pozornosti nepřilákají. Ale její „noblesní“ jméno slibuje něco mimořádného a neobvyklého. Až při bližším seznámení zjistíte, že se rozhodně nejedná o obyčejnou trávu. Odlišuje se chutí, vůní i svými léčivými účinky. Hierba Luisa je známá též jako „Citrónová tráva“ či „Lemongrass“.

Hierba Luisa nám může pomoci při bolestech břicha, nadýmání, zvracení, průjmech, zácpě a překyselení žaludku. Navíc dokáže zlepšit paměť, působit proti vyčerpání a depresím, mírnit astma, kašel, bolesti hlavy, redukovat celulitidu a je výborným pomocníkem proti plísním a bakteriím (především Helicobacter pylori v žaludku).

Díky své příjemné vůni je součástí různých kosmetických přípravků a má skvělé uplatnění i v kuchyni. Drcené lístky Hierba Luisy se používají jako koření, a to především v asijské kuchyni. Má pikantní, citrónový nádech, a skvěle vyrovnává pálivou chuť dalšího koření. Nejčastěji se přidává do pokrmů z ryb a mořských plodů, do marinád, polévek, k ochucení rýže anebo salátů.

Citronová tráva (Lemon grass)

Citronová tráva (Lemon grass)

Proč si Hierba Luisa zaslouží zaujmout v naší kuchyni a domácí lékárničce čestné misto?

 

 

 

♥  uleví nám v případě přejedení, nevolnosti, nadýmání, pocitu těžkosti v žaludku po jídle,
♥  při nachlazení, chřipce, bolesti krku a horečce,
♥  osvěží, když cítíme únavu po fyzické práci nebo psychickém vyčerpání, při bolestech hlavy,
♥  ve formě aromatické koupele osvěží a pomůže při relaxaci a překonání únavy,
♥ našemu jídlu dodá novou chuť.
Po kladných zkušenostech má Hierba Luisa již svou skupinu fanoušků, která se stále rozrůstá.

Jakým způsobem ji připravit?

Odvar nebo čaj :
ze sušené rostliny se připravuje osvěžující čaj s citrónovou vůní. Stačí zalít 1-2 lžíce cca700 ml studené vody a povařit 5 minut. Vařeni čaje ale není nutností.
Druhou variantou je – lžičku rostliny (podle chuti – na sklenku nápoje) zalít vroucí vodou, přikrýt a ponechat několik minut vyluhovat a zcedit. (V tom případě je vhodná nádoba na vaření čaje se sítkem, které oddělí vyluhované listy od nápoje.)

Koupele:
postačí vložit hrst listů do plátěného sáčku a umístit ho pod proud tekoucí teplé vody do vany a ponechat ho ve vaně po dobu koupele. Lze také připravit výluh z hrsti listů a vlít ho do vany naplněné vodou.

Kuchyň:
rozdrcené lístky mohou být použity v kuchyni jako koření přidávané do různých pokrmů, polévek, k přípravě pokrmů z ryb a mořských plodů a asijských specialit.

Jak je vidět, je toho více proč si Hierba Luisa, tato „tráva“ s chutí, vůní a pozitivními účinky na náš organizmus, nepochybně zasluhuje, abychom ji měli vždy po ruce.

Citronová tráva (Lemon grass)

Sušená citronová tráva (lemon grass)

 

 

 

 

 

KOUPIT HIERBA LUISA

 

 

Další články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *