HIERBA LUISA – BYLINKA , KTEROU MOŽNÁ NEZNÁTE

Publikováno uživatelem Kategorie: Nezařazené, Peruánské byliny, Produkty
HIERBA LUISA – BYLINKA , KTEROU MOŽNÁ NEZNÁTE

 

Její peruánské jméno, i přestože vypadá na první pohled jako naprosto běžná vysoká travina, zní důstojně – Hierba Luisa. Dlouhé, úzké zelené listy rostoucí v trsech příliš pozornosti nepřilákají. Ale její „noblesní“ jméno slibuje něco mimořádného a neobvyklého. Až při bližším seznámení zjistíte, že se rozhodně nejedná o obyčejnou trávu. Odlišuje se chutí, vůní i svými léčivými účinky. Hierba Luisa je známá též jako „Citrónová tráva“ či „Lemongrass“.

Hierba Luisa nám může pomoci při bolestech břicha, nadýmání, zvracení, průjmech, zácpě a překyselení žaludku. Navíc dokáže zlepšit paměť, působit proti vyčerpání a depresím, mírnit astma, kašel, bolesti hlavy, redukovat celulitidu a je výborným pomocníkem proti plísním a bakteriím (především Helicobacter pylori v žaludku).

Díky své příjemné vůni je součástí různých kosmetických přípravků a má skvělé uplatnění i v kuchyni. Drcené lístky Hierba Luisy se používají jako koření, a to především v asijské kuchyni. Má pikantní, citrónový nádech, a skvěle vyrovnává pálivou chuť dalšího koření. Nejčastěji se přidává do pokrmů z ryb a mořských plodů, do marinád, polévek, k ochucení rýže anebo salátů.

Proč si Hierba Luisa zaslouží zaujmout v naší kuchyni a domácí lékárničce čestné misto?

 

 

 

♥  uleví nám v případě přejedení, nevolnosti, nadýmání, pocitu těžkosti v žaludku po jídle,
♥  při nachlazení, chřipce, bolesti krku a horečce,
♥  osvěží, když cítíme únavu po fyzické práci nebo psychickém vyčerpání, při bolestech hlavy,
♥  ve formě aromatické koupele osvěží a pomůže při relaxaci a překonání únavy,
♥ našemu jídlu dodá novou chuť.
Po kladných zkušenostech má Hierba Luisa již svou skupinu fanoušků, která se stále rozrůstá.

Jakým způsobem ji připravit?

Odvar nebo čaj :
ze sušené rostliny se připravuje osvěžující čaj s citrónovou vůní. Stačí zalít 1-2 lžíce cca700 ml studené vody a povařit 5 minut. Vařeni čaje ale není nutností.
Druhou variantou je – lžičku rostliny (podle chuti – na sklenku nápoje) zalít vroucí vodou, přikrýt a ponechat několik minut vyluhovat a zcedit. (V tom případě je vhodná nádoba na vaření čaje se sítkem, které oddělí vyluhované listy od nápoje.)

Koupele:
postačí vložit hrst listů do plátěného sáčku a umístit ho pod proud tekoucí teplé vody do vany a ponechat ho ve vaně po dobu koupele. Lze také připravit výluh z hrsti listů a vlít ho do vany naplněné vodou.

Kuchyň:
rozdrcené lístky mohou být použity v kuchyni jako koření přidávané do různých pokrmů, polévek, k přípravě pokrmů z ryb a mořských plodů a asijských specialit.

Jak je vidět, je toho více proč si Hierba Luisa, tato „tráva“ s chutí, vůní a pozitivními účinky na náš organizmus, nepochybně zasluhuje, abychom ji měli vždy po ruce.

 

 

 

 

 

KOUPIT HIERBA LUISA

 

 

Podobné články:

Další články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *