Cañihua nebo Canihua je poměrně rozšířené, v Peru přirozeně se vyskytující bezlepkové zrno (příbuzná Quinuy), rostoucí ve vyšších polohách And (4.200 metrů nad mořem).
Navzdory nepříznivému počasí, charakteristickému pro vysoké Andy, načerpala z úrodné půdy bohatý komplex výživných hodnot. Význam tohoto zrna je dán hlavně vysokým obsahem bílkovin (cca 20%), s cenným množstvím esenciálních a ne esenciálních aminokyselin, což z ní činí všestrannou a energickou potravinu s významnou nutriční hodnotou.
V porovnání s quinuou neobsahuje saponiny, které by se musely odstraňovat proplachováním ve vodě, takže její příprava je snadnější. Rychleji se také vaří a její chuť je příjemně nasládlá, s lehkým nádechem oříšků nebo máku.
Její malinká zrnka, menší než má quinua, mají nutriční hodnoty, které nenajdeme jen tak v jiných zrnech. Obsahuje bílkoviny s vyváženým složením esenciálních aminokyselin, ze kterých největší množství tvoří lysin, izoleucin, tryptofan a methionin, které tělo nedokáže vyrobit samo a musí je získávat z potravy.
Lysinje nezbytným stavebním prvkem pro všechny bílkoviny v těle. Hraje hlavní roli ve vstřebávání vápníku v budování svalů, stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv.
Pomáhá zotavovat se po chirurgických zákrocích nebo zraněních, je potřebný k tvorbě karnitinu, a v produkci tělesných hormonů, enzymů a protilátek. Studie prokázaly, že Lysin působí proti virům a jeho příjem urychluje hojení oparů a chrání před jejich novým výskytem.
- Izoleucin slouží k ochraně, obnově a regeneraci svalů, k pokrytí zvýšené energetické potřeby.
- Tryptofan, jako výchozí látka nervového přenašeče serotoninu, má uklidňující účinky.
- Methionin je výchozí látka cysteinu, kreatinu a karnitinu, zvyšuje hladinu glutationu, snižuje celkový cholesterol a LDL-cholesterol.
Co z ní ještě činí tak cennou super potravinu?
Je to komplex vitamínů B, kyseliny listové a vitamínu E, díky jehož vysokému obsahu je na rozdíl od jiných zrn chráněna před žluknutím. Obsahuje vápník, fosfor, zinek, draslík a především velké množství železa (ve 100 g zrn je 60 % denní potřeby, čímž čtyřikrát převyšuje quinua). Je také zdrojem vlákniny rozpustné ve vodě, která pomáhá udržet naše střeva v dobrém stavu.
Canihua je také neocenitelným prvkem prevence v boji proti hypertenzi, ateroskleróze, cukrovce a anémii. Pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi a předcházet srdečním onemocněním.
Jak canihua používat?
Canihua je přirozeně bezlepková a díky svým nutričním vlastnostem je okruh osob, které by měli ji zařadit do svého jídelníčku široký. Je výborným zpestřením stravy nejen osob trpících celiakií, ale i vegetariánů, veganů, anemiků, vrcholových sportovců, horolezců a těžce pracujících osob. Příznivě ovlivňuje zdraví děti, studentů i seniorů.
Její příprava je jednoduchá.
Zrna vaříme jako rýži, na 1 díl canihua 2 díly vody a vaříme 15 – 20 minut. Můžeme je připravovat slaná, i na sladko. Mohou být přílohou k různým pokrmům z masa, zeleniny nebo jako základ rizota. Mohou být přísadou do různých masových či zeleninových karbanátků a nádivek, mohou nahradit rýži, quinuu nebo těstoviny. V Peru se například canihua jí v podobném pokrmu jako je náš rýžový nákyp, tedy na sladko, smíchaná s čerstvým, vařeným či sušeným ovocem. Je také přidávaná do dezertů. Z vařených zrníček můžete připravit různé saláty, nebo přidat k salátům. Je sametovější a křehčí než quinua a svou oříškovou chutí je může obohatit. Může se jíst s jogurtem, zakysanou smetanou, jednoduše ji můžete přidat ke svému oblíbenému jídlu. Recepty můžete najít na našem blogu zde.
V Peru se můžete s Canihuou setkat ve dvou podobách. Základem jsou zrnka, ale velmi často vystupuje i v podobě moučky krémově béžové barvy. Jsou to pražená a mletá semena Canihua běžně známá pod názvem CAÑIHUACO. Moučka má všestranné použití jak v kuchyni, tak k výrobě různých nápojů, ale i v lidovém léčitelství.
Přidává se jako surovina při pečení různých druhů chleba a pečiva nebo sladkých korpusů a sušenek. Pokud ji chcete použít jako náhradu mouky ve svém oblíbeném moučníku, stačí jen zaměnit mouku za moučku z canihua. V této formě získá moučník mnohem vyšší a kvalitnější nutriční hodnotu. Lze ji použít k výrobě těstovin a čokoládových pudinků, jako přídavek ke strouhance na obalování masa či ryb. Přidává se do polévek, které zahustí a dodá jim jiný rozměr chuti.
V Cuzco je například prodávaná smíchaná s mlékem a cukrem jako docela chutný a výživný nápoj, připomínající kakao či horkou čokoládu.
V lidové léčitelství je používaná při kardiovaskulárních a zažívacích potížích – k výrobě „mixtury“ užijte 1 lžíci moučky, kterou 5 minut povařte v hrnku vody. Odstavte do ochladnutí. Denně pijte 2 hrnky.
Canihua a Canihuaco jsou pro nás velkým darem.
Do nedávna byla zrna známa pouze v dalekém Peru, ale to nejenom z důvodu že by si peruánci chránili ten poklad jenom pro sebe. Její sklizeň hodně omezuje nejednotná vyspělost zrn na jedné rostlině. Canihua se pěstuje v několika barevných variantách, ale nejčastěji ji můžeme potkat v hnědé, někdy s příměsí černé barvy.
Na vysoké andské plošině, v okolí Puno, Cusco, Ayacucho, Junín a Huaraz, kde roste jen málo plodin, se canihua rozrůstá v celé své kráse, a „maluje“ překrásný obraz v teplých barvách jako šarlatová, lila, smaragd a indigo, kontrastujících s chladným a nepřívětivým počasím a dodávající jim specifické kouzlo…
Máme příležitost k tomu, abychom i naše organizmy doplnili o komplexní složky, které v naší potravě jen těžko najdeme. Sami se můžete přesvědčit, že budou uspokojeny nejen Vaše chuťové buňky, ale především Vám poděkuje Vaše tělo.
U nás doma je v obou formách Canihua v kuchyni zastoupena, a „chuťové experimenty“ nekončí… zakoupit ji můžete u nás v e-shopu.