Co je to canihua?

Publikováno uživatelem Kategorie: Produkty, Super foods
Co je to canihua?

Cañihua nebo Canihua je poměrně rozšířené, v Peru přirozeně se vyskytující bezlepkové zrno (příbuzná Quinuy), rostoucí ve vyšších polohách And (4.200 metrů nad mořem).

Canihua

Navzdory nepříznivému počasí, charakteristickému pro vysoké Andy, načerpala z úrodné půdy bohatý komplex výživných hodnot. Význam tohoto zrna je dán hlavně vysokým obsahem bílkovin (cca 20%), s cenným množstvím esenciálních a ne esenciálních aminokyselin, což z ní činí všestrannou a energickou potravinu s významnou nutriční hodnotou.

V porovnání s quinuou neobsahuje saponiny, které by se musely odstraňovat proplachováním ve vodě, takže její příprava je snadnější. Rychleji se také vaří a její chuť je příjemně nasládlá, s lehkým nádechem oříšků nebo máku.
Její malinká zrnka, menší než má quinua, mají nutriční hodnoty, které nenajdeme jen tak v jiných zrnech. Obsahuje bílkoviny s vyváženým složením esenciálních aminokyselin, ze kterých největší množství tvoří lysin, izoleucin, tryptofan a methionin, které tělo nedokáže vyrobit samo a musí je získávat z potravy.
Lysinje nezbytným stavebním prvkem pro všechny bílkoviny v těle. Hraje hlavní roli ve vstřebávání vápníku v budování svalů, stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv.
Pomáhá zotavovat se po chirurgických zákrocích nebo zraněních, je potřebný k tvorbě karnitinu, a v produkci tělesných hormonůenzymů a protilátek. Studie prokázaly, že Lysin působí proti virům a jeho příjem urychluje hojení oparů a chrání před jejich novým výskytem.

  • Izoleucin slouží k ochraně, obnově a regeneraci svalů, k pokrytí zvýšené energetické potřeby.
  • Tryptofan, jako výchozí látka nervového přenašeče serotoninu, má uklidňující účinky.
  • Methionin je výchozí látka cysteinu, kreatinu a karnitinu, zvyšuje hladinu glutationu, snižuje celkový cholesterol a LDL-cholesterol.

 

Co z ní ještě činí tak cennou super potravinu?

Je to komplex vitamínů B, kyseliny listové a vitamínu E, díky jehož vysokému obsahu je na rozdíl od jiných zrn chráněna před žluknutím. Obsahuje vápník, fosfor, zinek, draslík a především velké množství železa (ve 100 g zrn je 60 % denní potřeby, čímž čtyřikrát převyšuje quinua). Je také zdrojem vlákniny rozpustné ve vodě, která pomáhá udržet naše střeva v dobrém stavu.

Canihua je také neocenitelným prvkem prevence v boji proti hypertenzi, ateroskleróze, cukrovce a anémii. Pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi a předcházet srdečním onemocněním.

 

Jak canihua používat?

Canihua je přirozeně bezlepková a díky svým nutričním vlastnostem je okruh osob, které by měli ji zařadit do svého jídelníčku široký. Je výborným zpestřením stravy nejen osob trpících celiakií, ale i vegetariánů, veganů, anemiků, vrcholových sportovců, horolezců a těžce pracujících osob. Příznivě ovlivňuje zdraví děti, studentů i seniorů.

Její příprava je jednoduchá.

Canihua se zeleninou

Canihua se zeleninou

Zrna vaříme jako rýži, na 1 díl canihua 2 díly vody a vaříme 15 – 20 minut. Můžeme je připravovat slaná, i na sladko. Mohou být přílohou k různým pokrmům z masa, zeleniny nebo jako základ rizota. Mohou být přísadou do různých masových či zeleninových karbanátků a nádivek, mohou nahradit rýži, quinuu nebo těstoviny. V Peru se například canihua jí v podobném pokrmu jako je náš rýžový nákyp, tedy na sladko, smíchaná s čerstvým, vařeným či sušeným ovocem. Je také přidávaná do dezertů. Z vařených zrníček můžete připravit různé saláty, nebo přidat k salátům. Je sametovější a křehčí než quinua a svou oříškovou chutí je může obohatit. Může se jíst s jogurtem, zakysanou smetanou, jednoduše ji můžete přidat ke svému oblíbenému jídlu. Recepty můžete najít na našem blogu zde.

 

V Peru se můžete s Canihuou setkat ve dvou podobách. Základem jsou zrnka, ale velmi často vystupuje i v podobě moučky krémově béžové barvy. Jsou to pražená a mletá semena Canihua běžně známá pod názvem CAÑIHUACO. Moučka má všestranné použití jak v kuchyni, tak k výrobě různých nápojů, ale i v lidovém léčitelství.

Sučenky z canihuaco jsou velmi chutné

Sučenky z canihuaco

Přidává se jako surovina při pečení různých druhů chleba a pečiva nebo sladkých korpusů a sušenek. Pokud ji chcete použít jako náhradu mouky ve svém oblíbeném moučníku, stačí jen zaměnit mouku za moučku z canihua. V této formě získá moučník mnohem vyšší a kvalitnější nutriční hodnotu. Lze ji použít k výrobě těstovin a čokoládových pudinků, jako přídavek ke strouhance na obalování masa či ryb. Přidává se do polévek, které zahustí a dodá jim jiný rozměr chuti.

V Cuzco je například prodávaná smíchaná s mlékem a cukrem jako docela chutný a výživný nápoj, připomínající kakao či horkou čokoládu.

V lidové léčitelství je používaná při kardiovaskulárních a zažívacích potížích – k výrobě „mixtury“ užijte 1 lžíci moučky, kterou 5 minut povařte v hrnku vody. Odstavte do ochladnutí. Denně pijte 2 hrnky.

 

Canihua a Canihuaco jsou pro nás velkým darem.

Do nedávna byla zrna známa pouze v dalekém Peru, ale to nejenom z důvodu že by si peruánci chránili ten poklad jenom pro sebe. Její sklizeň hodně omezuje nejednotná vyspělost zrn na jedné rostlině. Canihua se pěstuje v několika barevných variantách, ale nejčastěji ji můžeme potkat v hnědé, někdy s příměsí černé barvy.

Na vysoké andské plošině, v okolí Puno, Cusco, Ayacucho, Junín a Huaraz, kde roste jen málo plodin, se canihua rozrůstá v celé své kráse, a „maluje“ překrásný obraz v teplých barvách jako šarlatová, lila, smaragd a indigo, kontrastujících s chladným a nepřívětivým počasím a dodávající jim specifické kouzlo…

Máme příležitost k tomu, abychom i naše organizmy doplnili o komplexní složky, které v naší potravě jen těžko najdeme. Sami se můžete přesvědčit, že budou uspokojeny nejen Vaše chuťové buňky, ale především Vám poděkuje Vaše tělo.

U nás doma je v obou formách Canihua v kuchyni zastoupena, a „chuťové experimenty“ nekončí… zakoupit ji můžete u nás v e-shopu.

Shrnutí článku
Název článku
Co je to canihua?
Krátký popis
Cañihua nebo Canihua je poměrně rozšířené, v Peru přirozeně se vyskytující bezlepkové zrno (příbuzná Quinuy), rostoucí ve vyšších polohách And (4.200 metrů nad mořem).
Publikoval
Uncaria ČR
Logo
Další články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *